Moon yoga photo.jpg

Yoga in de Grote Kerk onder de maan

Yoga under the moon

S65293 (185 van 262).jpg

Unieke belevenis!

 

In de Grote Kerk (Onze Lieve Vrouwekerk) in Breda mogen we in de periode van december 2021 - januari 2022  yoga beoefenen onder de maan van kunstenaar Luke Jerram. Yogadocente Marlies van You are the Buddha zal ons door een reeks yogahoudingen leiden die ook geschikt zijn voor beginners.  De yogabeoefening in de kerk biedt ons de kans om zowel de kerk als de maan van Luke Jerram letterlijk en figuurlijk van alle kanten te bekijken!

In de Grote Kerk:

In  de yogaschool op Station Breda:

Geïnspireerd? Schrijf je dan in voor de workshops over maanyoga in februari. Let op: beperkt aantal plaatsen (9), dus schrijf je snel in! 

Sterrenhemel
unnamed.jpg

Yoga in de Grote Kerk van Breda

Savasana onder de maan

volle maan

CHANDRA NAMASKAR

 Als je al een tijdje yoga doet, komt de zonnegroet je vast en zeker bekend voor. De zonnegroet (Surya Namaskar) is de bekendste reeks yoga houdingen die je lichaam opwarmt en sterker maakt. De maangroet (Chandra Namaskar) is een minder bekende reeks houdingen die verkoelend en kalmerend werkt. In tegenstelling tot de zonnegroet, wordt de maangroet langzaam en met groot gemak gedaan. Iedere zondag zal er een andere maangroet centraal staan. 

 

BALANS

In yoga proberen we de ‘zon' en de ‘maan' elementen van het lichaam te balanceren. De beoefening van de yogahoudingen (hatha yoga) helpt je hierbij. Tijdens de maangroeten laten we ons inspireren door de kalmerende en stille energie die de maan uitstraalt. De reeks houdingen van de maangroet is heilzaam voor het bekken en de rug. De houdingen versterken op fysiek niveau de benen, dijen, hamstrings, core, voortplantingsorganen en rug. Daarnaast biedt de reeks mentale voordelen, zoals: helderheid en kalmte. We sluiten natuurlijk af met een savasana onder de maan van Luke Jerram!

MAANFASEN

De maan draait om de aarde en de aarde om de zon. Doordat de aarde, maan en zon steeds anders ten opzichte van elkaar staan, ervaren wij verschillen in de hoeveelheid zonlicht, hebben we seizoenen en zien we verschillende maanfasen. De maanfasen tijdens de yogabeoefening in de kerk, zijn: 

 • 12 december: toenemende maan;

 • 19 december:  volle maan;

 • 26 december: afnemende maan;

 • 2 januari: nieuwe maan.

YIN EN YANG

We kunnen aan de maan denken in termen van het Chinese filosofische concept an yin-yang. De nieuwemaan is sterk yin, maar naarmate de tijd verloopt, wordt de maan steeds meer yang, tot vollemaan die sterk yang is, maar daarna worden de energieen van de maan weer steeds meer yin. 

GEBRUIK MAANFASEN

De maan spreek al eeuwen tot de verbeelding en onze voorouders wisten hoeveel invloed haar energie op de aarde heeft. Leven volgens het natuurlijke ritme van de maan kan je helpen bij het maken en timen van je keuzes. De cyclus van de maan wordt gezien als een natuurlijke cyclus van opbouw, groei, volle bloei, dan weer afbouwen en loslaten. Je hoeft niet in een kringetje rond een boom te gaan dansen onder de volle maan,  maar door je activiteiten meer op de energie van de maanfasen af te stemmen, kun je merken dat dingen makkelijker gaan. 

Voor meer informatie, ga je naar: 

Yoga: www.youarethebuddha.com/yogaindekerk

Grote Kerk:https://grotekerkbreda.nl/agenda/

Luke Jerram: https://my-moon.org/about/

 

PRAKTISCH

 • Neem je eigen matje mee

 • Beginners en gevorderden zijn welkom 

 • Locatie: Grote Kerk Breda, Kerkplein 2, 4811 XT Breda

 • Data: zondag 12, 19 en 26 december 2021 en 2 januari 2022

 • Tijd: van 11:30-12:30 uur, met de gelegenheid voor het drinken van een kopje yogathee na de les en de gelegenheid om in de kerk te blijven na de thee

 • Prijs: €15

 • Klik hier om je tickets te kopen.

Image by NASA

Intentie kracht
bijzetten

108 ZONNEGROETEN ONDER DE MAAN

Een echte yogathon, een challenge, een uitdaging!!! Raak je corona-kilo's kwijt en maak zoveel zonnegroeten als je wilt. Het mooie is dat je de zonnegroeten op de yogamat uitvoert en dat niemand weet hoeveel je er uiteindelijk hebt gedaan. De uitvoering is uitdagend. Het is geen probleem als je er minder doet. Je wordt aangemoedigd naar jouw lichaam te luisteren, je eigen aanpassingen te maken en om rust te nemen als je dat nodig hebt. 

 

GROET AAN DE ZON

De zonnegroet is de bekendste yogaserie in yoga die achter elkaar, meestal op het ritme van de ademhaling, wordt uitgevoerd. Traditiegetrouw voeren we 108 keer de zonnegroet uit bij het wisselen van de seizoenen. Door 108 zonnegroeten te doen, groeten we de zon die ons levensenergie geeft. 108 Is een symbolisch nummer in veel culturen en religiën, en in oude yoga teksten.

 

INTENTIE

Het maken van 108 zonnegroeten is een uitstekende gelegenheid om je intenties kracht bij te zetten. In iedere zonnegroet die je maakt, herhaal je je intentie. Maar alleen herhalen is niet genoeg. Tijdens de beoefening van de zonnegroeten kom je in een flow waarin je geest kalmeert. Dit is de meest vruchtbare grond voor sankalpa-beoefening. Een sankalpa-beoefening is gebaseerd op het idee dat je radicale permissie hebt om jezelf te zijn en je hart te volgen.

 

FILOSOFIE

Het beoefenen van 108 Zonnegroeten brengt een aantal zeer krachtige yogapraktijken samen. Bhakti - toewijding, Seva – Onbaatzuchtige service, Tapas – inspanning, warmte, discipline, ijve, en Ishvara Pranidhana - overgave.

 

ADEMHALING & FLOW
Deze oefening zal je helpen om de zonnegroet uit je hoofd te leren zodat je deze thuis (of waar je dan ook bent) kunt uitvoeren. Zonnegroeten zijn een serie houdingen die elkaar opvolgen. Ze helpen het lichaam krachtiger en flexibeler te maken en de flow van energie helpt je in balans te zijn. Dit is ook de ultieme manier om te leren je ademhaling te synchroniseren met je bewegingen, dit verbetert je yoga practice en heeft als resultaat dat je tijdens de yoga practice heel goed adem haalt en dat je je heel lekker zult voelen. Door het herhalen van deze serie bewegingen kom je in een heerlijke flow, een gebed, een meditatie in beweging; de bewegingen lijken vanzelf te gaan. Je mag ze in je eigen tempo doen, of in de gezamenlijke flow.

 

UITVOERING
We starten met een korte meditatie, het zetten van een intentie waarna we samen starten met de uitvoering van kalme, meditatieve zonnegroeten. Door de zonnegroeten samen te doen helpen we elkaar om in de flow te blijven. We sluiten af met wat stretches en een welverdiende savasana onder de maan van Luke Jerram!
Wil je goed voorbereid zijn? Kom dan yogalessen volgen bij 'You are the Buddha'. Wij oefenen de zonnegroet en kijken samen hoe je deze kunt aanpassen aan jouw niveau.

 

Voor meer informatie, ga je naar: 

Yoga: www.youarethebuddha.com/yogaindekerk

www.youarethebuddha.com/108zonnegroeten

Grote Kerk: https://grotekerkbreda.nl/agenda/

Luke Jerram: https://my-moon.org/about/

 

 

PRAKTISCH

 • Neem je eigen matje mee

 • Beginners en gevorderden zijn welkom

 • Locatie: Grote Kerk Breda, Kerkplein 2, 4811 XT Breda

 • Datum: 9 januari 2022

 • Tijd: 09:30 uur - 12:00 uur, met de gelegenheid voor het drinken van een kopje thee na de les

 • Inschrijven via de website van de Grote Kerk

 • Prijs: €20

 • Klik hier om je tickets te kopen.

 
 
 
 
maan

Workshops

Naast de unieke yogaserie in de kerk, biedt 'You are the Buddha' ook workshops voor meer verdieping over de maanfasen:
- 1 februari: nieuwe maan 
- 8 februari: eerste kwartier
- 16 februari: volle maan
- 23 februari: laatste kwartier

Op het programma staan: een yogasessie & verdieping en praktische vaardigheden om je activiteiten af te stemmen op het natuurlijke ritme.

Locatie: You are the Buddha, Station Breda
Tijd: 19:00 - 21:00 uur
Prijs €30
Inschrijven via het lesrooster

Sterrenhemel

Let's Get Social

 • Gray Instagram Icon
 • Grijs Facebook Icon
 • Gray Twitter Icon
 • Gray LinkedIn Icon