Ontspan je psoas: verlicht stress en pijn met deze eenvoudige oefening
- Marlies
- 15 apr
- 3 minuten om te lezen
Voel jij je wel eens angstig, gestrest of merk je dat je lichaam vastzit? Heb je last van lage rugpijn, stijfheid in je heupen of kun je maar moeilijk ontspannen na een drukke dag? Dan kan de psoas wel eens de spier zijn die aandacht nodig heeft. Maar hoe komt het dat deze spier zoveel invloed heeft op zowel je lichaam als je geest?
Probeer deze eenvoudige oefening om je psoas te ontspannen:
Ga rechtop zitten Zoek een comfortabele plek en ga rechtop zitten op een mat of op de grond. Als dat moeilijk is, kun je ook op een stoel zitten, zolang je rug recht blijft.
Adem diep in Sluit je ogen en adem rustig in door je neus. Vul je buik met lucht, voel je onderbuik uitzetten. Adem langzaam uit door je mond, laat de spanning bij elke uitademing los.
Stap naar voren (Lunge) Ga rechtop staan. Stap met je rechterbeen naar voren en buig je rechterknie. Je linkerbeen blijf je naar achteren strekken. Zet je handen op je rechterdij of op de grond voor balans. Of strek ze naar boven uit en rek buig met je bovenlichaam naar rechts.
Voel de rek in je heup Duw je heupen zachtjes naar voren om de rek in je linkerheup en de psoas te voelen. Blijf hier 5 ademhalingen, elke uitademing gebruik je om je heupen iets verder naar voren te duwen.
Wissel van kant Stap terug en herhaal de oefening met je linkerbeen naar voren. Zorg ervoor dat je beide zijden evenveel aandacht geeft.
Afsluiten met een moment voor jezelf Zit weer rechtop en breng je handen naar je hart. Sluit je ogen en adem nog een paar keer diep in en uit. Voel de ontspanning door je lichaam stromen.
Waarom deze oefening werkt
Deze oefening helpt je niet alleen om de psoas te rekken, maar ook om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Wanneer we gestrest zijn, kunnen we spanning vasthouden in de psoas. Door deze spier bewust te ontspannen, geef je je lichaam de kans om zich los te maken van de spanning die het dagelijks opslaat. Het effect is zowel fysiek als mentaal: je vermindert pijn, vergroot je mobiliteit en creëert ruimte voor meer rust en helderheid in je geest.
Wat is de Psoas en waarom is het zo belangrijk?
De psoas is een diepe spier die zich in je buik en onderrug bevindt. Het verbindt je wervelkolom met je bovenbenen en is dus verantwoordelijk voor veel van je bewegingen: van wandelen en rennen tot zitten en zelfs ademhalen. De psoas is een van de krachtigste spieren in je lichaam en speelt een cruciale rol in het stabiliseren van je rug en bekken.
Maar de psoas doet meer dan alleen je lichaam in beweging houden. Omdat de psoas direct verbonden is met het autonome zenuwstelsel, kan spanning in deze spier de stressrespons van je lichaam beïnvloeden, wat leidt tot gevoelens van angst, spanning en pijn. In tijden van angst, spanning of stress, trekt de psoas zich vaak samen als een reflex. Dit kan niet alleen zorgen voor lichamelijke pijn, zoals lage rug- of heuppijn, maar ook voor emotionele blokkades. Wanneer je je psoas ontspant, kan je stressniveau dalen en voel je je lichter.
Conclusie
Voel jij je wel eens vast zitten, zowel fysiek als emotioneel? Het ontspannen van je psoas kan je helpen om zowel je lichaam als je geest weer in balans te brengen. De psoas is de sleutel tot een soepeler lichaam, minder stress en meer innerlijke rust.
Bij Yoga Academy You are the Buddha helpen we je om deze spier en je hele lichaam te begrijpen en te verzorgen. In onze lessen integreren we oefeningen zoals deze om de psoas te ontspannen en je te helpen balans te vinden, zowel fysiek als mentaal.
Heb je vragen over de psoas of wil je meer leren over hoe je deze spier kunt ontspannen? Neem contact met ons op, of kom langs in onze studio in Station Breda. We kijken ernaar uit om je te begeleiden op je reis naar meer ontspanning en welzijn.
Met liefde en licht,
Marlies Tobias
Oprichter van Yoga Academy You are the BuddhaIn opleiding MSc Yogatherapie (IAYT)
Ervaren Yoga Docent (E-RYT 500) & Yoga Alliance Continuing Education Provider (YACEP)
Bronnen:
Schleip, R., & Müller, D. G. (2013). Fascia: The Tensional Network of the Human Body. Elsevier Health Sciences.
Van Der Wal, J. (2009). Fascia: A New Anatomy. International Journal of Yoga Therapy.
Comentários