top of page

Yoga en mindfulness

Ontdek het herstellende vermogen van je eigen lichaam en geest met ons speciaal ontworpen Yoga en Mindfulness Programma. Dit unieke yogatherapie programma is ontwikkeld voor mensen die herstellen van Long Covid, maar is ook een geweldige bron van kracht voor iedereen die geïnteresseerd is in het bevorderen van hun algemene welzijn.

 

We combineren de eeuwenoude wijsheid van yoga met de nieuwste inzichten uit neurowetenschappen en psychologie om je een holistische benadering van herstel en welzijn te bieden. Of je nu kampt met post-COVID klachten of gewoon op zoek bent naar meer balans in je leven, ons programma kan je op weg helpen.

 

Voeg je bij ons op maandagavonden of woensdagochtenden in de serene omgeving van Yoga Academy 'You are the Buddha' in station Breda. Nieuwe series van 8 weken starten weer op 23 en 25 oktober 2023.

 

Aarzel niet om contact op te nemen als je meer wilt weten over het programma of je wilt inschrijven. Laat dit de eerste stap zijn op je pad naar welzijn en herstel. Lees hier meer over dit programma. 

y&M post COVID.png

Onderzoek:

“Wellicht is yoga het enige hulpmiddel dat we hebben dat tegelijkertijd kracht, balans en flexibiliteit verbetert, terwijl het helpt om negatieve zelfpraat, stress door deadlines, financiële problemen, relatieproblemen en andere problemen te reduceren. Geen enkele pil heeft de kracht om zoveel aspecten van je leven tegelijk te verbeteren."​ (Harvard University)

Yoga is een psychosomatische benadering die fysieke, mentale, emotionele en spirituele kracht en verbinding vergroot. Yogabeoefening verbetert de aangeboren immuniteit en geestelijke gezondheid, dus het kan worden gebruikt als aanvullende therapie bij de behandeling van COVID-19, namelijk de post-COVID-19-aandoening. (Yoga for COVID-19: An ancient practice for a new condition)

Het leert mij in ieder geval manieren om meer (innerlijke) rust te creëren in de dagelijkse 'ratrace' van ict - projecten waar niet echt plaats is voor 'zieken'. Piet (61)

 

Wat kun je verwachten?

Tijdens dit acht weken durende programma ligt de focus elke week op een specifiek thema. Deze thema's variëren van het opbouwen van lichamelijke kracht en stabiliteit, tot het ontwikkelen van emotioneel bewustzijn en veerkracht. De sessies bestaan uit yogahoudingen (asana's), ademhalingsoefeningen (pranayama), en mindfulness meditaties, die allemaal worden aangepast aan de individuele capaciteiten van de deelnemers.Thuis, na afloop van iedere bijeenkomst vul je online een vragenlijst in.

Ben je niet in de gelegenheid om fysiek deel te nemen of wil je thuis ook wat doen? Dan kun je op de pagina 'oefeningen voor thuis' bijvoorbeeld naar een meditatie luisteren, of contact opnemen voor de online mogelijkheden.

"Het yogamoment is vrijwel het enige moment dat mijn hoofd even uit kan. Ik kom echt even tot rust." -Monique (29)

 

Wat Biedt Ons Programma?

 1. Ontspanning: De nadruk op ontspanning door meditatie en zachte oefeningen bevordert een kalme geest en lichaam, een essentieel fundament voor je goed te voelen.

 2. Bewustwording van het Lichaam: Wij helpen deelnemers om naar hun lichaam te luisteren en hun eigen grenzen te respecteren, een cruciale vaardigheid voor zelfzorg en preventie.

 3. Verbeterde Ademhaling: Onze pranayama-ademhalingsoefeningen zijn specifiek ontworpen om de ademhalingscapaciteit te ondersteunen en zijn toegankelijk voor alle niveaus.

 4. Emotionele Ondersteuning: Door het creëren van een veilige en empathische ruimte, bieden we tools voor het omgaan met stress, angst en emotionele uitdagingen.

 5. Mindfulness en Aanwezigheid: Met oefeningen in mindfulness bevorderen we een sterkere verbinding met het huidige moment, wat kan helpen bij mentale helderheid en focus.

 6. Complementair aan Andere Behandelingen: Dit programma kan naast andere behandelingen worden gebruikt, als een integratieve benadering die het algehele welzijn ondersteunt.

 7. Verbinding en Gemeenschap: Onze groepssessies bevorderen een gevoel van verbinding en steun onder de deelnemers.

 8. Bevorderen van Zelfzorg: De vaardigheden die geleerd worden in onze sessies kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in het dagelijks leven, waardoor de autonomie en zelfzorg van de deelnemers wordt verhoogd.

Locatie

De bijeenkomsten kunnen plaatsvinden op de volgende locaties: 

 • Yoga Academy van You are the Buddha, in het station van Breda (naast Startbucks).

 • Kapel op de Maczekstraat 80 te Breda.

 • Fysiotherapiepraktijk Monne aan de Industriekade in Breda.

 • Paramedisch Centrum Heusdenhout.

"Ik kan beter mijn grenzen herkennen en dat helpt. Ik leer ook wat ik belangrijk vind door voor en na de bijeenkomst de vragenlijst in te vullen." Diane (48)

Het programma

Dit programma biedt een veilige, ondersteunende omgeving voor de deelnemers om te leren, te groeien en te helen. Het moedigt hen aan om actief deel te nemen aan hun herstelproces, om hun innerlijke kracht te ontdekken en om hoop en optimisme te cultiveren voor de toekomst.

"Ik ervaar Marlies als een heel prettig persoon om dit te geven. Je bent ondersteunend zonder de zwaarte in te gaan, heel vriendelijk en uitnodigend. Je lach werkt aanstekelijk, ik krijg er zelf ook een glimlach van."  Brenda (24)

Theorie

Dit unieke programma is gebaseerd op verschillende fundamentele theorieën, waaronder de Polyvagaal Theorie, de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) benadering, het Biopsychosociale Model en de yoga concept van de koshas.

De Polyvagaal Theorie helpt ons te begrijpen hoe ons lichaam reageert op stress en hoe we de verbinding tussen onze geest en lichaam kunnen versterken. MBSR is een gestructureerd programma dat ontworpen is om mensen te helpen omgaan met stress, pijn en ziekte door mindfulness. Het Biopsychosociale Model helpt ons te begrijpen hoe biologische, psychologische en sociale factoren een rol spelen in onze gezondheid en welzijn. De koshas, een concept uit de yoga filosofie, stellen ons in staat om de verschillende lagen van ons wezen te erkennen en te voeden, van het fysieke lichaam tot de diepste spirituele essentie.

"Het programma brengt mij veel meerwaarde door begeleid aandacht te besteden aan ontspanning, ademhaling, houding, mind en daardoor beter even te kunnen ontspannen en te resetten. Daarnaast prettige groep om ervaringen mee uit te wisselen en steun van te ervaren." Petra (55)

Presentatie op SYR 2023

Het abstract van het onderzoek, getiteld "Yoga & Mindfulness voor Long COVID," is geselecteerd voor een presentatie op het vooraanstaande SYR 2023-congres (Symposium on Yoga Research) bij Kripula. Dit symposium staat bekend als het belangrijkste yoga-onderzoeksconferentie in Amerika, Het abstract zal worden gepubliceerd in het International Journal of Yoga Therapy, en de presentatie op deze conferentie dient als een spannend platform om onze bevindingen te verspreiden, inzichtelijke gesprekken te stimuleren over de rol van yoga en mindfulness in de gezondheidszorg, en wijsheid te verkrijgen van andere vernieuwers in dit dynamische veld.

Als u van plan bent om de conferentie bij te wonen, nodig ik u van harte uit om contact met mij op te nemen. Meer informatie over het symposium is te vinden op de Kripula symposium website.

Heb je vragen over dit unieke traject? Dan kun je een email sturen naar: marlies @youarethebuddha.com.

"Ik het ruim 10 jaar ervaring met yoga. Tot op heden is Marlies mijn meest favoriete docent." (Ilse (55)

 

Marlies Tobias van Yoga Academy You are the Buddha ontwikkelde onder meer met financiële steun van Gemeente Breda dit  programma met onder meer als doel het onderzoeken of yoga & mindfulness verlichting kunnen bieden van post COVID klachten. Ondersteunende partners hierin zijn: Fysiotherapie praktijk Monne, Huisartsenpraktijk Belcrum en de Vereniging Yogadocenten Nederland. You are the Buddha is de partners zeer dankbaar voor hun vertrouwen en steun. Het programma richt zich op het reduceren van langdurige klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, depressie of vergeetachtigheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mindfulness en yoga kunnen leiden tot een significante verbetering voor mensen met chronische pijn en gevoelens van neerslachtigheid. Op LinkedIn worden updates over het programma gedeeld.

bottom of page