• Marlies

De Yama’s en Niyama’s in de tijd van Corona (2)

Bijgewerkt op: 24 apr. 2020

In mijn vorige blog schreef ik hoe ’Ahimsa’ (Yama) en ‘Saucha’ (Niyama) je in deze tijd van Corona kunnen helpen. De Yama’s en Niyama’s zijn een soort gedragsregels voor yogi’s. Ze laten je zien wat je kunt doen om je leven mooier en zinvoller te maken. Veranderende omstandigheden en onzekerheid kunnen je uit balans brengen. In deze blog zal ik dieper ingaan op hoe ‘Satya’ (Yama) en ‘Santosha’ (Niyama) aan je balans kunnen bijdragen.


‘Satya’ is de tweede Yama en betekent betekent waar zijn en consistent zijn met de werkelijkheid in je denken, spreken en doen. Deze tijd van thuis zitten, brengt je terug bij jezelf. We moeten afstand nemen van ons sociale leven waarin je status of andere externe factoren bepaald zijn. In huis word je teruggeworpen op jezelf. Ben je eerlijk en/of aardig naar je huisgenoten? Zijn wat je zegt, wat je denkt en wat je doet in een lijn met elkaar? Stel jezelf drie vragen voor je spreekt: 'is wat ik ga zeggen waar?”, "is wat ik ga zeggen nodig?”, en "is wat ik ga zeggen vriendelijk?”. Als je aan deze voorwaarden voldoet voordat je spreekt, ben je betrouwbaar of “echt”. Als je echt bent, leef je van binnenuit: je hebt niets te verliezen, je kunt lichter, vol vertrouwen, en met meer energie je leven leiden.

Daarnaast wordt hier verwezen naar jouw integriteit in je leven en naar jezelf. Als yogabeoefenaars weten we natuurlijk heel goed wat we moeten doen en laten om langer en gezonder te leven. Doe je dat ook? In je yoga practice vraagt Satya om altijd op je eigen niveau te werken. Opnieuw een kans om liefdevol naar jezelf te kijken. Waarschijnlijk moet je opnieuw een balans vinden in je dagritme, eventueel samen met je huisgenoten. Probeer daarvoor tijd en geduld op te brengen. Zie ook dit als een deel van je ontdekkingsreis.


‘Santosha’ is de tweede Niyama e