top of page
Foto van schrijverMarlies

De Yama’s en Niyama’s in de tijd van Corona (2)

Bijgewerkt op: 24 apr. 2020

In mijn vorige blog schreef ik hoe ’Ahimsa’ (Yama) en ‘Saucha’ (Niyama) je in deze tijd van Corona kunnen helpen. De Yama’s en Niyama’s zijn een soort gedragsregels voor yogi’s. Ze laten je zien wat je kunt doen om je leven mooier en zinvoller te maken. Veranderende omstandigheden en onzekerheid kunnen je uit balans brengen. In deze blog zal ik dieper ingaan op hoe ‘Satya’ (Yama) en ‘Santosha’ (Niyama) aan je balans kunnen bijdragen.


‘Satya’ is de tweede Yama en betekent betekent waar zijn en consistent zijn met de werkelijkheid in je denken, spreken en doen. Deze tijd van thuis zitten, brengt je terug bij jezelf. We moeten afstand nemen van ons sociale leven waarin je status of andere externe factoren bepaald zijn. In huis word je teruggeworpen op jezelf. Ben je eerlijk en/of aardig naar je huisgenoten? Zijn wat je zegt, wat je denkt en wat je doet in een lijn met elkaar? Stel jezelf drie vragen voor je spreekt: 'is wat ik ga zeggen waar?”, "is wat ik ga zeggen nodig?”, en "is wat ik ga zeggen vriendelijk?”. Als je aan deze voorwaarden voldoet voordat je spreekt, ben je betrouwbaar of “echt”. Als je echt bent, leef je van binnenuit: je hebt niets te verliezen, je kunt lichter, vol vertrouwen, en met meer energie je leven leiden.

Daarnaast wordt hier verwezen naar jouw integriteit in je leven en naar jezelf. Als yogabeoefenaars weten we natuurlijk heel goed wat we moeten doen en laten om langer en gezonder te leven. Doe je dat ook? In je yoga practice vraagt Satya om altijd op je eigen niveau te werken. Opnieuw een kans om liefdevol naar jezelf te kijken. Waarschijnlijk moet je opnieuw een balans vinden in je dagritme, eventueel samen met je huisgenoten. Probeer daarvoor tijd en geduld op te brengen. Zie ook dit als een deel van je ontdekkingsreis.


‘Santosha’ is de tweede Niyama en betekent tevredenheid. Het is een spirituele staat die nodig is optimistisch te zijn. Kijk eens om je heen naar wat je allemaal wel hebt en wees daar dankbaar voor. Zelf eindig ik mijn yoga practice bijvoorbeeld met drie diepe ademhalingen en bij iedere uitademing noem ik iets waar ik dankbaar voor ben. De uitdaging om tevreden te zijn is natuurlijk altijd aanwezig. Op social media lijkt het wel alsof iedereen een fantastisch, interessant en prachtig leven leidt met de mooiste foto’s erbij als bewijs. Nu -meer dan ooit- mag je naar de mooie dingen in je eigen leven kijken. Niet door de ogen van anderen, maar door je eigen ogen. Tevreden zijn, betekent verliefd worden op je eigen leven.


In de volgende blog zal ik verder ingaan op de Yama ‘Asteya’ wat vertaald kan worden als ‘niet stelen’ en de Niyama ‘Tapas’ wat discipline betekent.


Wees dankbaar, vertrouw het moment en help anderen.


Marlies (E-RYT 500, YACEP)


Lees het gepubliceerde blog online op de site van Yoga International: https://yoga-international.nu/blogs/de-yamas-en-niyamas-in-de-tijd-van-corona-2


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page