top of page

Mindfulness & Meditatie

happiness is to be found by living in the moment

Het kan moeilijk zijn voor de menselijke geest om in het huidige moment te blijven. Uit een onderzoek van Harvard bleek zelfs dat mensen 46,9 procent van de tijd dat ze wakker zijn, aan iets anders denken dan aan wat ze doen. Dit soort gedachteloosheid is de norm, omdat de geest zijn tijd besteedt aan het verleden, de toekomst, of aanmodderen met wat had moeten zijn en wat als. De studie toonde ook aan dat mensen ongelukkig kunnen maken door de hersenen zo op de automatische piloot te laten werken. "Een dwalende geest is een ongelukkige geest", aldus de onderzoekers. Dit is waar mindfulness kan helpen. 

Het beoefenen van mindfulness tijdens het beoefenen van yoga houdingen, pilates en formele meditatie ondersteunt en verrijkt je vermogen om mindful te zijn in je dagelijkse leven. Wanneer je formele meditatie beoefent, versterk je je focus, aanwezigheid en opmerkzaamheid in elk ander deel van je leven. Ze voeden en ondersteunen elkaar.

Wat is mindfulness volgens de grondlegger John Kabat-Zinn?

Mindfulness

Mindfulness is de simpele handeling van opletten en opmerken en aanwezig zijn bij wat je ook doet, zonder te oordelen. 

Meditatie

Meditatie is een bewuste oefening, waarbij je focus gebruikt om kalmte, concentratie, bewustzijn en emotioneel evenwicht te vergroten. 

Waar meditatie meestal gedurende een bepaalde tijd wordt beoefend, kan mindfulness gedurende de dag op elke situatie worden toegepast. 

Als je hebt gehoord of gelezen over mindfulness-meditatie - ook bekend als mindfulness - ben je misschien benieuwd hoe je het kunt oefenen. Ontdek hoe u mindfulness-oefeningen kunt doen en hoe u er baat bij kunt hebben.

 

Wat is mindfulness?

 

Mindfulness is een vorm van meditatie waarbij je je concentreert op het bewust zijn van wat je op dat moment voelt en voelt, zonder interpretatie of oordeel. Het beoefenen van mindfulness omvat ademhalingsmethoden, geleide beelden en andere oefeningen om lichaam en geest te ontspannen en stress te helpen verminderen.

 

Te veel tijd besteden aan plannen, problemen oplossen, dagdromen of negatieve of willekeurige gedachten denken, kan uitputtend zijn. Het kan er ook voor zorgen dat je meer kans hebt op stress, angst en symptomen van depressie. Door mindfulness-oefeningen te doen, kun je je aandacht afleiden van dit soort denken en je bezighouden met de wereld om je heen.

 

Wat zijn de voordelen van meditatie?

 

Meditatie is in veel klinische onderzoeken bestudeerd. Het algemene bewijs ondersteunt de effectiviteit van meditatie voor verschillende aandoeningen, waaronder:

 

 • Spanning

 • Ongerustheid

 • Pijn

 • Depressie

 • Slapeloosheid

 • Hoge bloeddruk (hypertensie)

 • Voorlopig onderzoek wijst uit dat meditatie ook mensen met astma en fibromyalgie kan helpen.

 

Meditatie kan je helpen gedachten en emoties te ervaren met meer balans en acceptatie. Meditatie is ook aangetoond om:

 

 • aandacht verbeteren

 • Burn-out verminderen

 • Slaap verbeteren

 • Verbeterde controle over diabetes

Wat zijn enkele voorbeelden van mindfulness-oefeningen?

 

Er zijn veel eenvoudige manieren om mindfulness te oefenen. Enkele voorbeelden zijn:

 

 • Probeer te vertragen. Het is moeilijk om dingen op te merken in een drukke wereld. Probeer de tijd te nemen om je omgeving te ervaren met al je zintuigen - aanraking, geluid, zicht, geur en smaak. Als je bijvoorbeeld een favoriet gerecht eet, neem dan de tijd om het te ruiken, te proeven en er echt van te genieten.

 • Leef in het moment. Probeer met opzet een open, accepterende en kritische aandacht te vestigen op alles wat je doet. Vind vreugde in eenvoudige genoegens.

 • Accepteer jezelf. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen.

 • Concentreer je op je ademhaling. Als je negatieve gedachten hebt, probeer dan te gaan zitten, haal diep adem en sluit je ogen. Concentreer je op je adem terwijl deze in en uit je lichaam beweegt. Zelfs maar een minuutje zitten en ademen kan al helpen.

Je kunt ook meer gestructureerde mindfulness-oefeningen proberen, zoals:

 

 • Bodyscan meditatie. Ga op je rug liggen met je benen gestrekt en armen langs je lichaam, de handpalmen naar boven gericht. Richt je aandacht langzaam en doelbewust op elk deel van je lichaam, in volgorde, van teen tot hoofd of van top tot teen. Wees je bewust van alle gewaarwordingen, emoties of gedachten die verband houden met elk deel van je lichaam.

 • Zitmeditatie. Ga comfortabel zitten met je rug recht, voeten plat op de grond en handen in je schoot. Adem door je neus, concentreer je op je adem die in en uit je lichaam beweegt. Als fysieke gewaarwordingen of gedachten je meditatie onderbreken, noteer dan de ervaring en richt je aandacht dan weer op je ademhaling.

 • Wandel meditatie. Zoek een rustige plek van een paar meter lang en begin langzaam te lopen. Focus op de ervaring van lopen, bewust zijn van de sensaties van staan ​​en de subtiele bewegingen die je evenwicht bewaren. Wanneer je het einde van je pad hebt bereikt, draai je om en loop je terug, waarbij je je bewust blijft van je gewaarwordingen.

(Bron)

bottom of page