Mindfulness & Meditatie

happiness is to be found by living in the moment

Het kan moeilijk zijn voor de menselijke geest om in het huidige moment te blijven. Uit een onderzoek van Harvard bleek zelfs dat mensen 46,9 procent van de tijd dat ze wakker zijn, aan iets anders denken dan aan wat ze doen  (bron). Dit soort gedachteloosheid is de norm, omdat de geest zijn tijd besteedt aan het verleden, de toekomst, of aanmodderen met wat had moeten zijn en wat als. De studie toonde ook aan dat mensen ongelukkig kunnen maken door de hersenen zo op de automatische piloot te laten werken. "Een dwalende geest is een ongelukkige geest", aldus de onderzoekers. Dit is waar mindfulness kan helpen. 

Het beoefenen van mindfulness tijdens formele meditatie ondersteunt en verrijkt je vermogen om mindful te zijn in je dagelijkse leven. Wanneer je formele meditatie beoefent, versterk je je focus, aanwezigheid en opmerkzaamheid in elk ander deel van je leven. Ze voeden en ondersteunen elkaar.

Tijdens de eindontspanning (savasana) word je meestal door een meditatie geleidt. Dit kan een mindfulness oefening zijn, maar ook een ademhalingsoefening, een meditatie of een lichaamsscan.

De verwachting is dat er binnenkort mindfulness lessen op het rooster staan. Laat me weten als je interesse hebt!

Mindfulness

Mindfulness is de simpele handeling van opletten en opmerken en aanwezig zijn bij wat je ook doet. 

Meditatie

Meditatie is een bewuste oefening, waarbij je focus gebruikt om kalmte, concentratie, bewustzijn en emotioneel evenwicht te vergroten. 

Waar meditatie meestal gedurende een bepaalde tijd wordt beoefend, kan mindfulness gedurende de dag op elke situatie worden toegepast.