top of page
108 Zonnegroeten: Service
Yoga door de oceaan

108 Zonnegroeten

Yoga Challenge

Groet aan de zon

Zonnegroet

De zonnegroet is de bekendste yogaserie in yoga die achter elkaar, meestal op het ritme van de ademhaling, worden uitgevoerd. Andere woorden voor de zonnegroet zijn: Sun Salutations en Surya Namaskar.​​

Bij iedere wisseling van het seizoen, gaan we zonnegroeten maken. Of het nu je eerste kennismaking met zonnegroeten zijn of dat je er al duizend hebt gemaakt, je bent van harte welkom om mee te doen. Het mooie is dat je de zonnegroeten op je mat uitvoert en dat niemand weet hoeveel je er hebt gedaan. Je doel kan zijn om er 108 te maken, dan maak je er een echte yogathon, een persoonlijke challenge, een uitdaging van! Je wordt aangemoedigd naar je lichaam te luisteren, aanpassingen te maken wanneer jij dat wilt en om rust te nemen als je dat nodig hebt. 

Praktisch: 
11:00 uur welkom, uitleg en demonstratie van de zonnegroet
11:20-11:40 uur de eerste serie van 27 zonnegroeten
11:45-12:05 uur de tweede serie van 27 zonnegroeten
12:10-12:30 uur de derde serie van 27 zonnegroeten
12:35-12:55 uur de vierde serie van 27 zonnegroeten
13:00-13:15 uur Cooling down en savasana

Gezondheidsvoordelen

De zonnegroet is de bekendste yogaserie in yoga die achter elkaar, meestal op het ritme van de ademhaling, worden uitgevoerd. Alle houdingen die in de zonnegroet worden uitgevoerd, zijn gericht op verschillende spiergroepen en zenuwcentra die chakra's worden genoemd. Dit helpt je om bijna al je lichaamsdelen te versterken, inclusief armen, buikspieren, dijen en billen. Het geeft je ook meer flexibiliteit, verbetert je lichaamshouding en bevordert je welzijn.

 

Intentie / sankalpa

Het maken van 108 zonnegroeten is een uitstekende gelegenheid om je intenties kracht bij te zetten. In iedere zonnegroet die je maakt, herhaal je je intentie. Maar alleen herhalen is niet genoeg. Door het herhalen van deze serie bewegingen, kom je in een heerlijke flow, een meditatie in beweging; de bewegingen lijken vanzelf te gaan. Je mag ze in je eigen tempo doen, of in de gezamenlijke flow. Deze flow zorgt ervoor dat je geest kalmeert. Dit is de meest vruchtbare grond voor sankalpa-beoefening. Een sankalpa-beoefening is gebaseerd op het idee dat je radicale permissie hebt om jezelf te zijn en je hart te volgen. 

108

Traditiegetrouw voeren we 108 keer de zonnegroet uit bij het wisselen van de seizoenen. Door 108 zonnegroeten te doen, groeten we de zon die ons levensenergie geeft. 108 Is een symbolisch nummer in veel culturen en religiën, en in oude yoga teksten. 108 Lijkt een mysterieus getal te zijn dat de oude wereld verbindt met de moderne wereld en ook het fysieke rijk verbindt met het metafysische rijk. Het getal 108 is heilig in wiskunde, meetkunde, astrologie, numerologie en in veel wereldreligies en spirituele tradities.

 

Een paar voorbeelden: - In yoga verwijst het getal 108 naar spirituele voltooiing. Dat is de reden waarom mala's die voor japa (stille herhaling van een mantra) worden gebruikt, zijn samengesteld uit 108 kralen. - Pranayama-cycli worden vaak herhaald in 108 cycli. - Zonnegroeten worden traditioneel 108x uitgevoerd bij de wisseling van het seizoen. - De getallen 1, 0 en 8 vertegenwoordigen één ding, niets en alles (oneindig), wat neerkomt op het geloof dat de ultieme realiteit van het universum tegelijkertijd één, leeg en oneindig is. - Sanskrietalfabet: Er zijn 54 letters in het Sanskrietalfabet. Elk heeft mannelijk en vrouwelijk, shiva en shakti. 54 keer 2 is 108.- Tijd: Sommigen zeggen dat er 108 gevoelens zijn, waarvan 36 gerelateerd aan het verleden, 36 gerelateerd aan het heden en 36 gerelateerd aan de toekomst.- Astrologie: er zijn 12 sterrenbeelden en 9 boogsegmenten die namsha's of chandrakala's worden genoemd. 9 keer 12 is gelijk aan 108. Chandra is maan en kala's zijn de divisies binnen een geheel.- Planeten en huizen: in de astrologie zijn er 12 huizen en 9 planeten. 12 keer 9 is gelijk aan 108.- Zon en aarde: de diameter van de zon is 108 keer de diameter van de aarde.- Maan en aarde: de gemiddelde afstand van de maan tot de aarde is 108 keer de diameter van de maan. 

 

Filosofie

Het beoefenen van 108 Zonnegroeten brengt een aantal zeer krachtige yogapraktijken samen. Bhakti - toewijding, Seva – Onbaatzuchtige service, Tapas – inspanning, warmte, discipline, ijve, en Ishvara Pranidhana - overgave.

 

* Bhakti - Het aanbieden van je harde werk en inspanningen kan bevrijdend aanvoelen. Je bent niet langer gehecht aan de vruchten van je arbeid, in plaats van je te identificeren met je prestatie of prestatie, zet je de ene voet voor de andere, doe je je best, investeer je volledig en laat je elke gehechtheid aan het resultaat los. Het is de motivatie achter de handeling die het transformationeel maakt. Het is het genieten van en genieten van de daad zelf in plaats van dat het een middel tot een doel is. We blijven in het moment en laten elk moment komen en gaan met inademen en uitademen. 

 

* Seva - is onbaatzuchtige service. Traditioneel neemt dit de vorm aan van het vrijwillig besteden van tijd en energie aan andere wezens, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in een gaarkeuken. Je acties zijn vrij van egoïstische motivatie, met andere woorden, je verwacht er niets voor terug. 

 

* Tapas - Het voltooien van 108 zonnegroeten is onmiskenbaar een Tapasic-oefening omdat het een brandend verlangen en een sterke wilskracht vereist. De ‘Wil’ betreft in dit verband echter Eigen wil (hoofdletter W). Het is de synergie van hard werken en je intentie die de beoefening spiritueel en Tapasisch maakt.

* Ishvara Pranidhana - Overgave. Uiteindelijk nodigt deze richtlijn ons uit om ons ego op te geven, ons hart te openen en het hogere doel van ons wezen te accepteren. We kennen het als 'in the flow' of 'in the zone' te zijn. 

Yoga en ademhaling

Deze oefening zal je helpen om de zonnegroet uit je hoofd te leren zodat je deze thuis (of waar je dan ook bent), kunt uitvoeren. Zonnegroeten zijn een serie houdingen die elkaar opvolgen. Ze helpen het lichaam krachtiger en flexibeler te maken en de flow van energie helpt je in balans te zijn. Dit is ook de ultieme manier om te leren je ademhaling te synchroniseren met je bewegingen, dit verbetert je yoga practice en heeft als resultaat dat je tijdens de yoga practice heel goed adem haalt en dat je je heel lekker zult voelen.

Uitvoering: 
We starten met een korte meditatie, het zetten van een intentie waarna we samen starten met de uitvoering van kalme, meditatieve zonnegroeten. Door de zonnegroeten samen te doen helpen we elkaar om in de flow te blijven. We sluiten af met wat stretches en een welverdiende shavasana. 

Voorbereiding
Wil je goed voorbereid zijn? Kom dan yogalessen volgen bij 'You are the Buddha'. Wij oefenen de zonnegroet en kijken samen hoe je deze kunt aanpassen aan jouw niveau.

Inschrijven

Graag online inschrijven en je eigen spullen (mat etc.) meebrengen ivm hygiene. Inschrijven kan door je aan te melden via het lesrooster. 

Samenvatting
- Neem je eigen matje of handdoek mee, als je een matje wilt lenen graag van te voren aangeven
- Beginners en gevorderden zijn welkom
- Lokatie: Landgoed Nuwenhuys (Breda). Er is zeer beperkte parkeergelegenheid. Kom je op de fiets?
- Tijd: 11:00 uur - 13:15 uur

- Inschrijven 
- Voorbereiding? Kom naar de lessen van 'You are the Buddha'

Prijs: gratis

De live muziek wordt verzorgd door: Wim Dictus

Locatie​: Landgoed Nuwenhuys, Reeptiend 50, 4836 AV Breda

Met dank aan: Wim Dictus, Landgoed Nuwenhuys en Open Monumentendag.

Registratieformulier

Neem deel aan ons evenement

Doe mee vanuit je eigen huis!

arrow&v

Bedankt voor het registreren.

bottom of page