top of page
  • Foto van schrijverMarlies

De Yama's en Niyamas in de tijd van Corona (5)

Bijgewerkt op: 15 dec. 2020


De Yama’s en Niyama’s zijn onderdeel van Patanjali’s achtvoudige pad; de basis van de yoga filosofie. Je kunt yoga alleen op de mat beoefenen en je kunt yoga als lifestyle leven. Yoga is geen geloof, het is een filosofie die je kan helpen bij het beter herkennen van de hoofd- en bijzaken in je leven. Hierdoor kun je bewust meer genieten van dingen die belangrijk voor je zijn. Amit Ray (auteur, spiritueel leraar) heeft het zo mooi gezegd: “Yoga is geen religie. Het is een wetenschap, wetenschap van welzijn, wetenschap van jeugdigheid, wetenschap van het integreren van lichaam, geest en ziel.”


Beperken

In deze laatste blog in deze serie van de Yama’s en Niyama’s bespreken we de vijfde yama ‘Aparigraha’ en de vijfde niyama ‘Isvara pranidhana’. In het hindoeïsme en het jaïnisme is aparigraha de deugd van niet-bezitterigheid of niet-hebzucht. Aparigraha is het tegenovergestelde van parigrah en verwijst naar het houden van het verlangen naar bezittingen voor wat nodig of belangrijk is. Het gaat hierbij om het principe van het beperken van je bezittingen en verlangens. Wat heb je werkelijk nodig en waar zou je zonder kunnen? Een prachtig voorbeeld was hoe iedereen tijdens de eerste lockdown van 2020 het huis ging opruimen en er urenlange rijen voor de milieustraat stonden.Overgave

Door de Niyama ‘Isvara pranidhana’ toe te passen in deze tijd, focus je op acceptatie, leervermogen, ontspannende verwachtingen en avontuurlijkheid. Sta open voor verandering en zoek creatief naar oplossingen. ”Overgave is de simpele maar diepe wijsheid om je over te geven aan de stroom van het leven in plaats van je te verzetten." (spirituele leraar Eckhart Tolle). Door naar yoga te gaan ben je al begonnen met het oefenen van overgeven. Je bent je bewust van jezelf, van de sensaties in je lichaam, je bent in het moment. Hoe meer je in het moment kunt zijn, hoe meer je lichaam en geest zullen ontspannen en hoe meer energie je krijgt. Dat verschil merk je meteen. En wat is een betere asana om je te leren overgeven dan Savasana? Vaak haasten we ons in de les met een Savasana van vijf minuten, dus waarom zou je geen tijd vrijmaken voor een thuisoefening met een Savasana van 15 minuten?


De beste manier om de yama’s en de niyama’s te leren is door ze toe te passen in je leven. Zie je leven als een reis, probeer niet te gefixeerd te zijn op bepaalde doelen, maar geniet bewust van de momenten die je onderweg beleeft; zie iedere dag als een avontuur.


Marlies Tobias

E-RYT 500, YACEPDit artikel is gepubliceerd door Yoga International op 12-12-2020, zie: https://yoga-international.nu/blogs/de-yamas-en-niyamas-5-aparigraha-en-isvara-pranidhana56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page