• Marlies

De Yama’s en Niyama’s in de tijd van Corona (3)

Bijgewerkt op: 24 apr. 2020

Bij yoga denken we vaak met name aan de houdingen ‘asana’s’, we noemen dit ook wel ‘yoga op de mat”. Asana’s zijn slechts een onderdeel van yoga, we kunnen ook over “yoga van de mat’, of je “virtuele yoga mat’ spreken. Hierbij verwijzen we meer naar yoga als lifestyle. We denken dan vooral aan de Yama’s en Niyama’s; deze laten je zien hoe je mooier en zinvoller kunt leven. Dit is het derde blog van een reeks en gaat over de Yama: ‘Asteya’ wat vertaald kan worden als ‘niet stelen’ en de Niyama ‘Tapas’ wat discipline betekent.


‘Asteya’ kan vertaald worden als ‘niet stelen’, en ‘niet de intentie hebben om andermans eigendom te stelen door middel van actie, spraak en gedachten’. Juist in deze tijd, waarin veel mensen het heel moeilijk hebben, roept Asteya op tot “Dāna”, dat is naastenliefde voor een ander zonder enige verwachting. Het motief is namelijk omgekeerd aan dat van 'stelen van anderen’. Doe spontaan iets voor een ander zonder iets terug te verwachten, zoals boodschappen voor je oudere buren.

Daarnaast kun je actief aan de slag gaan met Asteya door meer tijd te nemen om te genieten en momenten echt te beleven. We leggen Asteya ook wel eens uit als dat we tijd en ervaringen stelen door te haastig te leven. Dit is je kans om meer tijd te nemen om te genieten. Drie voorbeelden van simpele mindfulness oefeningen die je hierbij kunnen helpen, zijn: ‘Doe een ding tegelijk’, ‘doe elke dag vijf minuten niets’, en ‘eet langzamer’. Je zult merken dat ze moeilijker zijn dan je denkt!


‘Tapas’ kan vertaald worden als 'geproduceerd door warmte’. Tapas verwijst naar spirituele activiteiten, zoals yoga, meditatie, warmte of seksuele intimiteit waarbij warmte of inwendige energie vrij komt. Door de vrijgekomen warmte worden onzuiverheden weggebrand en zullen de vonken je goddelijkheid aanwakkeren. Daarnaast vallen ook een simpele en sobere levensstijl onder ‘Tapas’. Door ‘Tapas’ kun je tot bijzondere waarnemingen en inzichten komen. Tapas staat al sinds de Veda’s symbool voor het vergaren van kennis en spirituele wedergeboorte. Tapas is de bereidheid om het werk te doen. Ontwikkel je discipline, enthousiasme en een brandend verlangen om te leren. Oefen iedere dag yoga, maak die tijd heilig. Ook het langer vasthouden van een houding valt hieronder. Neem een houding aan, probeer niet te bewegen en kijk naar wat er gebeurt. Op deze manier leer je weerstand te bieden tegen een sterk gevoel, en leer je om getuige te zijn van jezelf wat een van de belangrijkste vaardigheden is van klassieke yoga.


In de volgende blog zal ik verder ingaan op de Yama: ‘Brahmacharya’ wat vertaalt kan worden als ‘goed omgaan met je energie’ en de Niyama ‘Svadhyaya’ wat zelfstudie betekent.

Wees dankbaar, vertrouw het moment en help anderen.


Marlies (E-RYT 500, YACEP)


Dit blog is gepubliceerd door Yoga International: https://yoga-international.nu/blogs/de-yamas-en-niyamas-3.

Lees blog 2 van deze serie hier: https://yoga-international.nu/blogs/de-yamas-en-niyamas-in-de-tijd-van-corona-2

Lees blog 1 van deze serie hier: https://yoga-international.nu/blogs/de-yamas-en-niyamas-in-de-tijd-van-corona


#corona #covid19 #quarantaine #yoga #yogafilosofie #yamasenniyamas #tapas #discipline #asteya #nietstelen #dana #naastenliefde #yama #niyama #mindfulness #bewust