top of page
  • Foto van schrijverMarlies

De Yama’s en Niyama’s in de tijd van Corona (4)

De Yama’s en Niyama’s vertegenwoordigen een reeks ‘juiste levenswijzen’. De vijf Yama’s zijn de ‘doe deze niet’ -lijst van zelfbeheersing; de vijf Niyama’s vertegenwoordigen de ‘doe deze wel’ -lijst van activiteiten. Ze worden al genoemd in de Rigveda (1500 bc), Patanjali’s Yoga Sutras (500 bc) en de Hatha Yoga Pradipika (1350). Hier kijken we hoe we ‘Brahmacharya’ en ‘Svadhyaya’ op dit moment kunnen toepassen.


We kunnen de vierde yama Brahmacharya vertalen als ‘beweging richting de waarheid’ (Brahma= waarheid, char=bewegen). Hoewel Brahmacharya vaak wordt vertaald als gehele onthouding van seks, beschrijft Sri Swami Satchidananda in zijn vertaling van de Yoga Sutra’s van Patanjali dat het gaat om het controleren van de seksuele verlangens, niet het onderdrukken ervan. Hij zegt dat het je Virya (kracht en energie) geeft. Er zijn drie leraren die een belangrijke rol speelden bij het overbrengen van yoga naar het Westen in de 20e eeuw, dat zijn: B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikachar en Pattabhi Jois. Alle drie deze mannen waren getrouwd en hadden meerdere kinderen. Volgens Rolf Sovik houdt Brahmacharya de matiging van de zintuigen in. Je zintuigen kunnen je uit balans halen en je energie verspillen.


De vierde niyama Svadhyaya staat voor: zelfstudie, zelfreflectie, introspectie, zelfobservatie. Alle yoga oefeningen leiden tot meer Svadhyaya. Het is een studie naar “jezelf”. Het gaat niet om het verkrijgen van meer kennis door bijvoorbeeld de encyclopedie te gaan bestuderen. Het doel is om je ziel beter te begrijpen, waardoor je lichter door het leven zult gaan. Het herhalen van mantra’s met een spirituele lading (japa) is hier een onderdeel van. Een andere manier is om spirituele boeken te lezen of stil te zitten en na te denken over je eigen gedrag, motivaties en plannen. Je kunt hiervoor ook goed een dagboek gebruiken. In welke situatie bevind je je? Je gevoel is een belangrijk thema hierin. Probeer in je meditatie je gevoelens te begrijpen. Probeer niet te evalueren, maar alleen te reflecteren. Wanneer je jezelf bestudeert, is het gemakkelijk om jezelf naar beneden te halen, of omgekeerd, jezelf op de rug kloppen. Als dat gebeurt, is dat een andere neiging die je kunt opmerken. Merk het op, erken het en ga verder met jezelf zonder oordeel te observeren. Kijk wat je ontdekt als je met een open geest en hart in jezelf duikt. Door jezelf grondig te overdenken en mantra’s te herhalen ga je misschien voorbij de grenzen van denken en emotie en gebruik je het pure bewustzijn dat diep van binnen ligt.


Volgende keer ga ik het hebben over de vijfde yama ‘Aparigraha’ wat vertaald kan worden als ‘hebzucht’ en de vijfde Niyama ‘Ishwar Pranidhana’ wat ‘toewijding of overgave’ inhoudt.


Wees dankbaar, vertrouw het moment en help anderen.

Marlies Tobias

(yoga teacher 500 E-RYT, YACEP)

(breathing coach)

www.youarethebuddha.com


Dit blog is gepubliceerd door Yoga International: https://yoga-international.nu/blogs/de-yamas-en-niyamas-4-barhmacharya-en-svadhyaya


#corona #yoga #lockdown #bezinning #blog #yogablog #artikel #schrijver #writer #yogalove #brahmacharya #svadyaya

39 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page