top of page
  • Foto van schrijverMarlies

Houdingen om slijm uit je longen te verdrijven

Bijgewerkt op: 21 apr. 2020

De longen (net als de rest van je lichaam) zijn zelfreinigende organen. Nadat de longen zijn geïnfecteerd, kan je borst vol, verstopt of ontstoken aanvoelen. Hier zijn een aantal methodes die je kunnen helpen om slijm uit je longen te verdrijven en andere ongemakkelijke symptomen te verlichten.


Yogahoudingen. Alle houdingen waarbij je heupen hoger liggen dan je longen kunnen helpen. Denk hierbij aan alle inversies in je yoga practice. Als je ziek bent, zijn houdingen als de ondersteunde brughouding “Setu Bandha Sarvangasana” of de rugligging met je benen die tegen de muur rusten “Viparita Karani” beter geschikt. Andere houdingen die je kunt proberen (die ik ook regelmatig in mijn yogalessen gebruik) zijn:


  • Om de voorkant van je longen af ​​te tappen

Ga op je rug op bijvoorbeeld een yogamat of een bed liggen. Leg twee kussens onder je heupen, zodat je borstkas lager is dan je heupen. Leg eventueel een klein kussen onder je hoofd. Blijf net zo lang in deze houding liggen als comfortabel voor je is.


  • Om de zijkanten van je longen af ​​te tappen

Doe deze stap terwijl je aan één kant ligt. Draai je dan om en doe het aan de andere kant. Leg twee of drie kussens onder je heupen om ze te verhogen. Gebruik eventueel weer een klein kussen onder je hoofd. Zorg ervoor dat je borstkas lager is dan je heupen. Gebruik de buikademhaling. Wissel na 5 of 10 minuten van kant.


  • Om de achterkant van je longen af ​​te tappen

Ga op je buik liggen. Leg twee of drie kussens onder je heupen en eventueel weer een klein kussen onder je hoofd. Plaats je armen bij je hoofd, gebruik ook nu weer de buikademhaling.Buikademhaling. Om je zoveel mogellijk te ontspannen en je immuunsysteem zo goed mogelijk te laten werken, kun je de buikademhaling toepassen. Leg hiervoor één hand op je buik en de andere hand op je borst. Adem in en duw je buik hierbij zo ver mogelijk naar buiten, je voelt dan de hand op je buik omhoog bewegen, terwijl de hand op je borst niet mag bewegen. Wanneer je uitademt, voel je de hand op je buik naar beneden bewegen, terwijl de hand op je borst opnieuw niet beweegt.


Percussie op de borst en rug. Cup je hand en tik zachtjes op je borst en rug. Het tikken maakt het slijm in je longen los. Vermijd je ruggengraat en borstbeen. Het kan gemakkelijker zijn om iemand anders voor je op je rug te laten tikken.


Je kunt in bovenstaande houdingen gaan liggen, de buikademhaling toepassen en tegelijkertijd met je vingers tikken om het slijm in je longen los te krijgen.


LET OP: Als je ziek bent, ga naar de dokter! De houdingen in dit artikel kunnen fijn zijn bij herstel, om het laatste slijm weg te krijgen. 


Marlies Tobias

E-RYT 500 yoga teacherDit blog is gepubliceerd op Yoga International.101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page