top of page
  • Foto van schrijverMarlies

Soorten Yoga

Bijgewerkt op: 16 nov. 2022

Er zijn veel verschillende soorten yoga, ze variëren van fysiek zware lessen, tot zuiver op ontspanning gerichte lessen. Lees dus goed de lesbeschrijving door voordat je deelneemt. De lessen gaan ook met hun tijd mee, hoewel yoga beoefening eeuwenoud is, komen er steeds nieuwe varianten bij.


Omdat elke stijl een beetje verschilt van de andere, vind je variaties afhankelijk van de docent. Als je een paar stijlen en docenten uitprobeert voordat je je favoriet kiest, wordt je yoga-ervaring verbeterd en word je uitgedaagd om uit je comfortzone te komen.


1. Hatha yoga

Hatha yoga is ontwikkeld door Matsyendranath waarschijnlijk in de vroege 10e eeuw. Hieronder vallen alle yogastijlen die de fysieke vorm van yoga beoefenen. Er zijn ook andere takken van yoga, zoals kriya, raja en karma yoga, die los staan ​​van de fysieke yoga-beoefening. Tegenwoordig verwijst hatha yoga naar een yogastijl die niet zo vloeiend verloopt en tussen vinyasa en yin yoga zit.

Praktisch:

Hatha-yogalessen zijn het beste voor beginners, omdat ze meestal langzamer verlopen dan andere yogastijlen. Hatha-lessen zijn tegenwoordig een klassieke benadering van ademhaling en oefeningen.


2. Vinyasa yoga

Krishnamacharya ontwikkelde een vloeiende, aerobe yogastijl in het begin van de 20e eeuw. Veel moderne yogasoorten zijn hiervan afgeleid, zoals: Ashtanga Vinyasa Yoga, Power Yoga, Jivamukti Yoga, Vinyasa Flow Yoga, Power Vinyasa Yoga en Core Strength Vinyasa Yoga.

Krishnamacharya leerde dat de bewegingen tussen elke asana als net zo belangrijk moeten worden beschouwd als de houdingen zelf. Zijn idee hierachter was om de concentratie en het lichaamsbewustzijn tijdens de hele oefening te verdiepen. Vier belangrijke onderdelen, zijn: de ujjayi ademhalingstechniek, de synchronisatie van ademhaling en beweging (asana's), de bandha's, en de focus op je kijkplaats (drishti).

Praktisch:

In vinyasa-lessen wordt de beweging gesynchroniseerd met je ademhaling. Er worden reeksen houdingen beoefend die goed op elkaar aansluiten. Vinyasa-stijlen kunnen variëren, afhankelijk van de creativiteit van de leraar, er kunnen veel soorten houdingen in verschillende reeksen zijn.


3. Iyengar yoga

Iyengar yoga is opgericht door B.K.S. Iyengar halverwege de 20e eeuw en richt zich zowel op uitlijning als op gedetailleerde en precieze bewegingen. Iyengar wilde yoga toegankelijk maken voor alle mensen en maakt daarom veel gebruik van props zoals blokjes, riemen, dekens en kussens om je te ondersteunen in houdingen. In een Iyengar-les voeren studenten verschillende houdingen uit terwijl ze de ademhaling beheersen.

Praktisch:

Over het algemeen worden poses lange tijd vastgehouden terwijl de details van de houding worden aangepast. Iyengar vertrouwt zwaar op props om studenten te helpen hun vorm te perfectioneren en op een veilige manier dieper in poses te gaan. Hoewel je niet rondspringt, zul je zeker een training krijgen en je open en ontspannen voelen na een Iyengar-les. Deze stijl is ook geschikt voor mensen met blessures die langzaam en methodisch moeten werken.


4. Kundalini yoga

Kundalini yoga is zij aan zij met hatha yoga ontwikkeld als onderdeel van tantra. In de 20e eeuw bekend geworden onder Yogi Bhajan. Yogi Bhajan nam yogahoudingen en -technieken, verbond ze aan Tantrische theorieën en Sikh-mantra's en synthetiseerde een nieuwe vorm van 'Kundalini'-yoga. Kundalini yoga beoefening is zowel spiritueel en fysiek. Kundalini is de term voor "een spirituele energie of levenskracht aan de basis van de ruggengraat”. De meeste fysieke houdingen zijn gericht op je core, activiteit van de wervelkolom en selectieve druk op lichaamspunten en meridianen.

Praktisch:

Deze lessen werken -afhankelijk van de docent- aan je core en ademhaling met snel bewegende, verkwikkende houdingen en ademhalingsoefeningen. Deze lessen kunnen behoorlijk intens zijn en gepaard gaan met chanten, mantra's en meditatie.


5. Ashtanga yoga

Ashtanga Vinyasa Yoga is een yogastijl als oefening die in de 20e eeuw door K. Pattabhi Jois werd gepopulariseerd en het wordt vaak gepromoot als een moderne vorm van klassieke Indiase yoga. Hij heeft het systeem geleerd van zijn leraar, Krishnamacharya om te doceren aan grote groepen jongens in hun pubertijd. In het Sanskriet wordt ashtanga vertaald als 'pad met acht ledematen’. Het gaat om een vaste serie asana's met een sterke focus op ademhaling, morele en ethische richtlijnen, en op de interne mentale ruimte.

Praktisch:

Ashtanga-yoga omvat een fysiek veeleisende opeenvolging van houdingen, dus deze yogastijl is niet geschikt voor de beginner. Ashtanga begint met vijf zonnegroet A's en vijf zonnegroet B's en gaat dan over in een reeks staande en vloerhoudingen.


Breath is the bridge which connects life to consciousness, which unites your body to your thoughts. – Thích Nhất Hạnh

6. Hot yoga

Hot yoga is een vorm van yoga die wordt uitgevoerd in een zeer warme en vochtige studio. Tijdens de Bikram-vorm van hete yoga wordt de kamer verwarmd tot ongeveer 40 C en heeft een luchtvochtigheid van 40 procent. Bikram yoga is een programma van 90 minuten dat bestaat uit een vaste reeks houdingen. Bikram kreeg te maken met rechtszaken over seksueel geweld en intimidatie in de VS en vluchtte in 2017 naar Mexico. Veel studio's die voorheen Bikram waren, beoefenen nu hot yoga, in een poging zich los te maken van de oprichter.

Praktisch:

De originele Bikram reeks omvat een serie van 26 basishoudingen, die elk twee keer worden uitgevoerd. Veel van deze houdingen zijn gericht op de juiste uitlijning. Als je geïnteresseerd bent in yoga met een hoge temperatuur, zoek dan naar studio's die hot yogalessen aanbieden.


7. Yin yoga

Yin Yoga werd eind twintigste eeuw opgericht door vechtsportexpert en yogaleraar Paulie Zink. Yin Yoga is een langzame yogastijl als oefening, waarin de principes van de traditionele Chinese geneeskunde zijn verwerkt, met houdingen die langer worden vastgehouden (>3 minuten) dan in andere stijlen. Yin Yoga-houdingen oefenen matige spanning uit op het bindweefsel van het lichaam - de pezen, fasciae en ligamenten - met als doel de bloedsomloop in de gewrichten te vergroten en de flexibiliteit te verbeteren. Het is een meer meditatieve benadering van yoga.

Praktisch:

De lessen zijn ontspannen, omdat je langer in dezelfde houding blijft en je de zwaartekracht het meeste werk moet laten doen. De houdingen zijn meestal alleen liggende en zittende houdingen. Voor onrustige mensen kan het heel moeilijk zijn om langer in een houding stil te zitten.


8. Herstellende yoga

Een vroege leerling van B.K.S. Iyengar, de yogaleraar Judith Lasater, hielp bij het creëren van Restorative Yoga begin 21e eeuw. Bij deze herstellende yoga gaat het over het genezen van lichaam en geest door middel van eenvoudige houdingen die vaak tot wel 20 minuten worden vastgehouden. Restorative Yoga is voornamelijk bedoeld voor beoefenaars die lijden aan blessures, stress of ziekte, die daarom een ​​yogabeoefening nodig hebben die hen kan terugbrengen naar een betere kwaliteit van leven.

Praktisch:

Je brengt tijdens de les meer tijd door in minder houdingen. Veel van de houdingen zijn aangepast om gemakkelijker en meer ontspannen te zijn. Net als bij Iyengar worden veel props gebruikt en precies goed geplaatst, zoals: dekens, kussens en oogkussens. Alle props zijn er om je te helpen dieper in ontspanning weg te zinken.


9. Prenatale yoga

Prenatale yoga is zorgvuldig aangepast voor "toekomstige moeders" en is afgestemd op vrouwen in alle trimesters. Velen hebben gezegd dat prenataal een van de beste soorten oefeningen is voor aanstaande moeders vanwege het bekkenbodemwerk, de focus op de ademhaling en de band met de opgroeiende baby; prenatale yoga helpt moeders zich ook voor te bereiden op de bevalling en bevalling. Ik ben met yoga begonnen toen ik zwanger was van onze oudste zoon.

Praktisch:

Tijdens deze oefening gebruik je props om je houdingen aan te passen en voor stabiliteit te zorgen - in deze les gaat het veel meer om stabiliteit dan om flexibiliteit.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page