top of page
  • Foto van schrijverMarlies

De Yama’s en Niyama’s in de tijd van Corona

Bijgewerkt op: 24 apr. 2020

Hoe kan yoga als lifestyle jou helpen om gezond te blijven? De Yama’s en Niyama’s zijn een soort gedragsregels voor yogi’s. Ze laten je zien wat je kunt doen om je leven mooier en zinvoller te maken. De vijf Yama’s hebben betrekking op de samenleving en de vijf Niyama’s hebben betrekking op jezelf. Ze lijken een beetje op de tien geboden uit het christendom.


De eerste Yama is ‘Ahimsa’. Ahimsa betekent geweldloosheid en respect voor al het leven. Ahimsa vraagt ons om ons beste beentje voor te zetten, moedig en in balans te blijven, jezelf lief te hebben en compassie voor anderen te voelen. Ken je angsten, maar blijf strijdvaardig. Kijk naar de keuzes en opties die je voortdurend kunt maken. Blijf in balans door naar je innerlijke stem te luisteren. Neem twee keer per dag de tijd om stil te zijn voor minimaal 5 minuten, het liefst een keer in de ochtend en een keer in de avond. Breng iedere dag tijd door in de natuur probeer niet-oordelend naar de wereld om je heen te kijken.


De eerste Niyama is ‘Saucha’. Saucha betekent zuiverheid op lichamelijk en relationeel gebied. Op lichamelijk gebied om je lichaam, je gedachten en je woorden te reinigen en op relationeel gebied om oprecht en puur naar je relaties te zijn. Voor deze blog richt ik mij op het reinigen van je lichaam. Spoel je neus met gezouten water (‘Jala Neti’) met behulp van een neti-pot of neusdouche om de neusbijholten schoon te houden en korstjes en infecties te voorkomen. Reinig je tong met een tongschraper (‘Jihwa Prakshalana’), dit kan je naast een frissere adem en een betere smaakbeleving ook een beter werkend immuunsysteem opleveren. Het is namelijk mogelijk om dankzij een tongreiniger de toxines op de tong te verwijderen, die anders worden opgenomen in het lichaam en dan resulteren in een slechter werkend immuunsysteem. Masseer je lichaam in met bijvoorbeeld sesamolie ('Abhyanga'). Sesamzaad bevat veel basis omega 6 vetzuur (linolzuur) en vitamine B6, dit is belangrijk voor je weefsels en heeft een positief effect op je geest. Daarnaast stimuleert de massage je lymfesysteem en kalmeert het je zenuwstelsel.


Als voorzet ben ik hier alleen ingegaan op de eerste Yama en de eerste Niyama, ik nodig je uit om de tijd te nemen en je er verder in te verdiepen. Dit is het pad van Gyana Yoga.
52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page