top of page
  • Foto van schrijverMarlies

Waarom we door onze neus ademhalen tijdens yoga

Ademhaling is het hart van yoga. Het is niet alleen de brug tussen onze geest en ons lichaam, maar ook tussen ons innerlijke en uiterlijke zelf. Tijdens de yogabeoefening wordt ons vaak geadviseerd om door de neus te ademen, maar waarom eigenlijk? Laten we dieper ingaan op het geheim van neusademhaling.


1. Filtering

Een van de eerste dingen die we opmerken als we door onze neus ademen, is het vermogen om de lucht die we inademen te filteren. Dankzij de neusharen en het slijmvlies vangen we stof, allergenen en pollen op, wat helpt om de luchtwegen en longen schoon te houden. Dit is vooral gunstig in een groepsomgeving zoals een yogastudio, waar de lucht soms vol zwevende deeltjes kan zijn.


2. Verwarmen en Bevochtigen

De neus speelt een essentiële rol in het voorbereiden van de lucht voor onze longen. Door de lucht op lichaamstemperatuur te brengen en vocht toe te voegen, zorgt de neus ervoor dat de ingeademde lucht minder schokkend is voor de longen, vooral in koudere klimaten.


3. Optimale Zuurstofcirculatie

Neusademhaling gaat verder dan alleen het conditioneren van de lucht; het heeft ook fysiologische voordelen. Wanneer we door onze neus ademen, produceren we stikstofoxide, een molecuul dat helpt bij het ontspannen en verwijden van de bloedvaten. Dit verbetert op zijn beurt de zuurstofcirculatie in het lichaam, wat essentieel is voor het uitvoeren van yogahoudingen en meditatie.


Conclusie

Yoga is een praktijk die gaat over bewustzijn, en dat omvat ook bewustzijn van hoe we ademen. Door te kiezen voor neusademhaling, benutten we niet alleen de voordelen van filtering, verwarming en bevochtiging, maar ook van verbeterde zuurstofcirculatie. Dus de volgende keer dat je op je matje stapt, herinner jezelf dan aan het belang van neusademhaling en integreer het in je dagelijkse oefening.


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page